Help geen geld
mei30

Besparen op autokosten

Categorieën // Geld besparen

Een auto bezitten is heerlijk. Nooit afhankelijk van het openbaar vervoer of van anderen. De keerzijde is echter dat een auto je veel geld kan kosten. Maar niet als je er van alles aan doet om de kosten te verminderen. Besparen op je autokosten doe je zo!

Kies een gangbaar merk

Kijk bij de aanschaf van een auto naar een gangbaar merk. De onderdelen voor auto’s van dit soort merken zijn aanzienlijk goedkoper, dan bijvoorbeeld van een exclusief of redelijk onbekend merk. Zeker als onderdelen geïmporteerd moeten worden, betaal je de hoofdprijs. Gangbare merken zijn bijvoorbeeld Ford, Renault en Citroën.

Goedkope autoverzekering

Vergelijk autoverzekeringen met elkaar voordat je een verzekering afsluit. Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om je premie op voorhand te berekenen aan de hand van een kenteken en de kilometerstand van je auto. Daarnaast heb je keuze uit verschillende pakketten (allrisk of casco) en aanvullende verzekeringen. Let wel: als je schade rijdt en je bent niet voldoende verzekerd, kunnen de kosten hoog oplopen. Daarom is het verstandig om wat meer premie te betalen met een uitgebreider pakket, om uiteindelijk goedkoper uit te zijn mocht je schade rijden.

Zuinig rijden

Met economisch rijden bespaar je brandstof. Enkele tips volgens ‘het nieuwe rijden’ zijn:

  • Laat de auto uitrollen als je snelheid moet minderen of moet stoppen voor een verkeerslicht.
  • Duurt een stop langer dan 3 minuten? Zet de motor uit. Met een ingebouwd start-stopsysteem doet de auto dit zelf al na enkele seconden stilstand.
  • Schakel zo vroeg mogelijk over op de volgende versnelling (tussen 2000 en 2500 toeren).

Auto uitlenen

Staat je auto veel stil? Dat kost ook geld. Het veilig uitlenen van je auto is een mogelijkheid, dat levert je bovendien geld op. Bijvoorbeeld met een dienst als Snappcar leen je op een veilige manier je auto uit. Zorg er wel voor dat je voldoende verzekerd bent. Mocht je het niet fijn vinden om je auto aan een vreemde uit te lenen, dan zijn er vast ook mensen in je omgeving die soms een auto kunnen gebruiken. Maak op voorhand duidelijke afspraken met elkaar.

Carpoolen

Wil je brandstof besparen? Kies voor carpoolen. Zet een pool op met collega’s die bij je in de buurt wonen en wissel af wie er rijdt. Op jaarbasis bespaar je zo heel wat brandstofkosten.

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud bestaat niet voor niets. Bijvoorbeeld: als een auto vaker in de garage is, wordt slijtage sneller opgemerkt. Indien nodig worden onderdelen vervangen en sta je niet onverwacht met pech langs de weg. Ook kun je meteen je banden op laten pompen en de olie laten verversen. Met opgepompte banden rijd je zuiniger, met verse olie blijft de motor langer gezond.

Goedkoopste pomp uitzoeken

Zoek een pomp in de buurt waar je goedkoop kunt tanken. Dit is vaker een (onbemande) pomp in een dorp, dan een tankstation langs de snelweg. Gebruik een online brandstofzoeker om het goedkoopste tankstation te vinden.

Heb je tips om te besparen op autokosten? Deel deze met andere lezers door een reactie achter te laten.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast