Help geen geld

Besparen en starters

apr04

Een budgetplan maken!

Categorieën // Besparen en starters, Geld besparen

Het budgetplan, een stevige basis om uit de schulden te blijven of te sparen

Een budgetplan maken

Samen met help geen geld lukt het wel om een budgetplan te maken. Als je de volgende stappen doorloopt is het budgetplan een stevige basis om uit de schulden te blijven of te sparen.

Bereken je maandelijkse inkomsten: Maak een overzicht van alle binnenkomende geldstromen. Zorg er wel voor dat dit de netto bedragen zijn.

jan06

Vergelijk persoonlijke leningen

Categorieën // Besparen en starters

Persoonlijke leningen werden lange tijd gezien als een noodzakelijk kwaad, ze werden gezien als een opvulling van een financieel tekort dat gedicht moest worden, maar tegenwoordig worden persoonlijke leningen ook veel gebruikt om een aanschaf te kunnen vervroegen; zo kan de aankoop nu al worden gezien. Wie op die manier een persoonlijke lening gebruikt, maakt eigenlijk gebruik van een soort afbetalingen. Hoe je het ook wendt of keert, niemand wil teveel betalen voor de persoonlijke leningen. Daarom kan het verstandig zijn om persoonlijke leningen te vergelijken, maar de goede vraag die daarbij direct gesteld moet worden, is ‘hoe kun je besparen op een persoonlijke lening?’

mrt24

Starters kunnen flink besparen

Categorieën // Besparen en starters, Geld besparen

Besparen of sparen?

Starters kunnen flink besparen

Voor starters is dit een dure tijd, helaas kost alles geld en dat heb je niet altijd als je net een eigen huis heb gekocht. Het is dan verstandig om je financiële plaatje goed op orde te hebben. Dit kan bijvoorbeeld door een budgetplanning, hiermee kan je precies zien wat je uitgeeft en waaraan je het uitgeeft. Uiteindelijk zie je dan dat je op veel uitgaven kan besparen en flink ook! Help geen geld gaat samen kijken naar de mogelijkheden om jou budget voor leuke activiteiten of aankopen te vergroten.

apr21

Starters en hun uitgaven

Categorieën // Besparen en starters, Geld besparen

Spaartips voor starters!

Starters en hun uitgaven

Als starter heb je het niet altijd even ruim, help geen geld geeft je een hoop tips over hoe je op simpele maandlasten flink kan besparen zonder je levenstandaard aan te passen. Besparen op vaste lasten is erg simpel let maar op.

  • Stroom is een kostenpost die zeer snel minder kan worden als hierop gelet wordt, koop bijvoorbeeld energiezuinige apparaten, lampen, en laat een oplader niet onnodig lang in het stopcontact zitten. Veel moderne apparaten druk je vaak uit maar zijn vaak nog niet uit, dit stand-by staan kost ook stroom, met een schakeldoos waar je alles op kan aansluiten kan je de stroomtoevoer helemaal uitzetten. Dit is vooral handig bij apparaten zoals een TV, computer of een gameconsole.

  • Water moet elke dag gebruikt worden, dit is gelukkig geen hele dure kostenpost maar toch door erop te letten kan je elke maand een aantal euro’s besparen. Douche bijvoorbeeld niet 20 minuten maar 10 minuten, laat kranen niet onnodig lang openstaan, een glas koud water kan je immers zo uit de koelkast halen hetzelfde geld voor warm water gewoon even koken.

  • Gas is ook een kostenpost, zorg ervoor dat als je de verwarming aan heb staan alle ramen dicht zijn. Goed isoleren van de raamkozijnen maakt al een hoop verschil, ook is het belangrijk om het huis op temperatuur te houden, door de temperatuur constant te houden heeft het ook geen extra gas nodig om het op te warmen. Muren houden veel warmte vast maar kosten ook veel warmte om op te warmen. En trek eens vaker een trui aan of een paar extra sokken want zo koud is het toch echt niet vaak in Nederland?
apr04

Voorbeeld budgetplan

Categorieën // Besparen en starters, Geld besparen

Zie hieronder een voorbeeld van een simpel budgetplan, je eigen budgetplan zal waarschijnlijk een stuk uitgebreider zijn.

Maand inkomsten Netto(euro) Vaste maandlasten Netto(euro)
Salaris 1400 Huur 800
Giften 50 Eten 200
Subsidies 200 Gast, licht en water 200
Overige 50 Telefoon & internet 100
       
Totaal 1700 Totaal 1300

In het budgetplan hierboven is te zien dat de netto inkomsten 1700 euro per maand bedragen, de netto vaste lasten van een maand bedragen 1300 euro. Dit betekend dat er per maand 1700 - 1300 = 400 euro overblijft voor andere kosten en uitgaven.

Het is niet verstandig om deze 400 euro direct helemaal op te maken aangezien je ook rekening moet houden met bijvoorbeeld een kapotte koelkast of lekkage in het dak et cetera. Het verstandigste is om zeker de helft van dit geld weg te zetten op een rekening met hoge rentetarieven. Uiteindelijk zal je met dat geld een grote aankoop zoals een auto, vakantie of iets anders leuks kunnen doen.